O projektu

Projekt „100 Pametnih tvornica“ pokrenut je u svibnju 2019. s ciljem stvaranja većeg broja pametnih tvornica kako bi se osigurala njihova pozicija na tržištu. Transformacija poduzeća omogućava se kroz metodologiju Culis koja je rezultat dugogodišnjeg iskustva u proizvodnji i rada na optimizaciji procesa. Ona se sastoji od Lean, Digitalne i Green transformacije. 

 

LEAN

Prvi korak transformacije koji osigurava optimizaciju i izvrsnost procesa te donosi brze rezultate kao što su povećanje produktivnosti, kraće vrijeme trajanja procesa, ušteda resursa, smanjenje troškova.

DIGITALIZACIJA

Omogućava dostupnost informacija, uvid u stanje procesa, transparentnu komunikaciju, jasne ciljeve i brže obavljanje posla. Fokus je na zaposlenicima koji koriste moderne tehnologije.

GREEN

Osim transformacije koja utječe na bolje poslovne rezultate, važno je voditi brigu i o optimalnom utrošku resursa, okolišu i društveno odgovornom poslovanju.

Projekt nije geografski ograničen pa u njemu mogu sudjelovati tvornice iz cijelog svijeta, no fokus je na područje Europske Unije. Također, veličina tvornice/tvrtke nije isključujući kriterij – u projekt se mogu uključiti male, srednje i velike tvrtke.

 

Ciljevi projekta

 • Poticanje tvrtki da razviju i koriste modele i tehnologije karakteristične za Pametne tvornice
 • Razvoj novih znanja i vještina zaposlenika koji će raditi u Pametnim tvornicama i Pametnim tvrtkama
 • Brža i efikasnija transformacija tvrtki koristeći Culis metodologiju
 

Tko se može uključiti u projekt

Projektu se mogu pridružiti proizvodne tvrtke - tvornice iz različitih područja djelovanja, bez obzira na veličinu.

 
 

PREDNOSTI ZA TVRTKE

Prednosti za tvrtke koje se uključe u projekt su brojne, a dio njih je u nastavku.

 • Poslovna i procesna transformacija poduzeća
 • Bolji financijski rezultati
 • Optimizacija procesa
 • Sistematizacija aktivnosti
 • Digitalizacija poslovnih procesa
 • Digitalizacija proizvoda
 • Velike uštede resursa (financijski, sirovine, ljudski resursi)
 • Postavljanje i praćenje  KPIeva, ciljeva poduzeća
 • Društveno odgovorno poslovanje
 • Certifikat „100 pametnih tvornica“
 

Dodatno, tvrtke mogu očekivati i brojne benefite za područja Prodaje i Marketinga, te za klijente i zaposlenike.

 

OČEKIVANI REZULTATI ZA TVRTKE

Tijekom i nakon transformacije, poduzeća mogu očekivati sljedeće rezultate:

 • Najmanje 10 do 30% veća produktivnost
 • Najmanje 25% veća energetska efikasnost
 • Najmanje 25% manje nesreća na radu
 • Najmanje 40% kraće trajanje proizvodnog ciklusa
 • Najmanje 40% manje rada
 • Najmanje 35% više dodane vrijednosti od prodaje novih digitaliziranih proizvoda i usluga
 

GRADOVI PODRŽAVATELJI I PARTNERI NA PROJEKTU

 

PARTNERI U PROJEKTU

Projekt transformacije tvornice u pametnu tvornicu je vrlo složen projekt koji zahtijeva ekspertizu u svim fazama transformacije. Iz tog razloga, odabrali smo najbolje stručnjake koji se uključuju projektu kao partneri. Partneri su iz područja:

 

IOT

Umjetna inteligencija

Robotika i automatizacija

Cyber-security

ERP

Obnovljivi izvori energije

Cirkularna ekonomija

Arhitektura

EU fondovi

 
MICRO-LINK
IoT​

Tvrtka Micro-Link ekspert je za implementaciju komunikacijskih tehnologija za Industriju 4.0 i nudi širok portfelj IoT rješenja koje pametne tvornice koriste za optimizaciju procesa i povećanje učinkovitosti.

 

Micro-Link je ICT tvrtka specijalizirana za sistem integraciju u području bežičnih komunikacija s iskustvom od 30 godina uspješnog poslovanja. Djelatnost zasniva na konceptu pružanja cjelovitih rješenja korisnicima, objedinjujući široku paletu tehnološki naprednih proizvoda i komunikacijskih rješenja, kao i svih profesionalnih usluga potrebnih za implementaciju takvih sustava.

Lean Scheduling Europe
Planiranje proizvodnje

Stručnjaci iz Lean Scheduling Europe (LSE) su specijalizirani za rješavanje APS (Advance Planning and Scheduling) izazova. Njihovi uspješni regionalni i globalni projekti već više od 15 godina potvrđuju da je napredno planiranje proizvodnje sve važnije za proizvodne tvrtke.

 
Hrvatski Telekom

Hrvatski Telekom vodeći je pružatelj telekomunikacijskih usluga u Hrvatskoj, kako u segmentu privatnih tako i poslovnih korisnika.

 

Vizija Hrvatskog Telekoma, najvećeg privatnog investitora u digitalizaciju Hrvatske, je ostvariti održiv i profitabilan rast kompanije povezujući sve u zemlji s prilikama koje pruža digitalizacija te omogućiti ljudima da svoj život učine boljim. U svojem poslovnom segmentu Hrvatski Telekom omogućuje tvrtkama svih veličina digitalnu transformaciju poslovanja, pružajući im suvremene i korisničkim potrebama prilagođene ICT i Cloudusluge. U sklopu projekta „100 Pametnih tvornica“ Hrvatski Telekom pokriva sljedeće segmente za pametne tvornice: IoT PaaS  tj. Iot Platform as a Service (IoT Platforma Hrvatskog Telekoma rješava sve vaše izazove u kreiranju vaših profesionalnih IoT rješenja), IaaS (naša IaaS infrastrukturne usluge i rješenja omogućit će vam obavljanje poslovnih aktivnosti uz maksimalnu sigurnost i dostupnost), SaaS (SaaS rješenja u našoj ponudi omogućit će vam optimalnu dijeljenu infrastrukturu za vaš softver; naš Manufacturing Execution System izvrstan je primjer kako možete krenuti u digitalizaciju svoje proizvodnje) te IP/IT Security usluge (u području IT sigurnosti naši domenski stručnjaci pružit će vam sveobuhvatne usluge kako bi digitalna transformacija proizvodnje bila provedena po najvišim sigurnosnim standardima) te on-premise instalacije na vašoj lokaciji. Naši su IT stručnjaci spremni u svakom trenutku analizirati vašu postojeću infrastrukturu te u skladu s vašim poslovnim potrebama sugerirati vam adekvatno rješenje skrojeno po mjeri.

Communiter Ad Decus
Product design & manufacturing, Inventor professional, AutoCAD

Tvrtka COMMUNITER AD DECUS d.o.o. (C.A.D.) u Hrvatskoj i zemljama EU djeluje već 15 godina. Od samog početka djelatnost je usko vezana uz Autodesk-ova programska rješenja.

 

Autodesk, kao vodeći svjetski proizvođač softverskih rješenja za strojarstvo, arhitekturu i građevinarstvo prepoznat je kao idealan partner za moderna tehnološka rješenja čijom primjenom se korisnicima osigurava povećanje konkurentnosti, stvaranje inovativnih ideja i uštede kako vremena tako i novca. Zahvaljujući ulaganjima i rezultatima, Autodesk je CAD nagradio titulom GOLD partnera.

 

Autodesk pomoću svojih poznatih rješenja AutoCAD, Inventor te Fusion 360 strojarskim poduzećima osigurava izradu kvalitetnih digitalnih prototipova i upravljanje tehničkom dokumentacijom radi vizualizacije, simulacije i analize realnih uvjeta digitalnih modela u cjelokupnom proizvodnom procesu.

 

Stručni tim sastoji se od stručnjaka s višegodišnjim iskustvom u korištenju Autodesk rješenja te konzultiranju poduzeća kako što učinkovitije obavljati radne zadatke, skratiti vrijeme izrade te unaprijediti tehnološke i proizvodne procese.

Elproms Team
Smart and Connected Products
 
Impuls savjetovanje
EU fondovi
 
PROEL Grupa
Industrijska automatizacija i modernizacija

PROEL Grupa svojom se vizijom i tržišnom pozicijom neprestano razvija od 2009. godine, a trenutno ju čine firme Proelektronika d.o.o., Proton EL d.o.o. i PROEL Automatizacija d.o.o.

 

Proelektronika d.o.o. i Proton EL d.o.o. vodeći su distributeri industrijske opreme za automatizaciju
vrhunske kvalitete, dok PROEL Automatizacija d.o.o. pruža usluge u svim područjima industrijske automatizacije.

Tako objedinjenom i sveobuhvatnom ponudom jedinstveni smo i inovativni na tržištu što potvrđuje i zadovoljstvo više od 3000 naših B2B klijenata diljem Hrvatske, Europe i svijeta.

 

Prepoznavanje potreba i ciljeva naših poslovnih klijenata naša su misija u kojoj svakodnevno nudimo personalizirana, napredna, efikasna i cjelokupna implementacijska rješenja u svim spektrima industrijske automatizacije bez obzira na razinu tehnološke zahtjevnosti.

 

Iskusan i profesionalan tim, naše zagrebačko skladište širokog proizvodnog asortimana, suvremeno opremljeni uredi i trening centar s najmodernijom opremom za pružanje edukacija rezultat su konstantnog napretka i ulaganja PROEL Grupe u stvaranje Vašeg pouzdanog, brzog i vrsnog partnera uz kojeg možete ostvariti Vaše poslovne ciljeve unapređujući Vaše poslovne procese.

 
 

POSTANITE DIO PROJEKTA!

Ako ste zainteresirani za uključivanje u projekt, molimo da nam se javite putem kontakt forme ili na info@culmena.hr.

 
 

NOVO!

 

Članstvo u Projektu 100 Pametnih tvornica

Postanite dio Projekta!
 

U sklopu projekta, donosimo veliku novost - od sada možete koristiti pogodnosti unutar Projekta kao član!

Članstvo u Projektu odličan je i istovremeno neobvezujuć način povezivanja vaše kompanije s brandom 100 Pametnih tvornica, potencijalan početak ulaska u Projekt ili pak prilika za networking i ključne informacije iz industrije.

 

Pogodnosti članstva u Projektu:

 
RADIONICA

Popust od 30% na radionicu ‘Projektiranje Pametne tvornice’

AUDIT SPREMNOSTI

Popust od 10% na Audit spremnosti za Industriju 4.0.

KONFERENCIJE

Popust od 15% na GALP i Lean Spring Summit konferencije

EU FONDOVI

Informacije o mogućnostima financiranja Projekta

ZNANSTVENI RADOVI I DRUGI MATERIJALI
PR I MARKETING PROJEKTA

Logotip na oglasu/spominjanje u PR članku + objava na društvenim mrežama

WEBINARI

Prisustvovanje na webinarima i pristup snimkama

VIZUAL

Pravo na korištenje vizuala 100 Pametnih tvornica

NETWORKING

Business doručak u prekrasnom ambijentu!

 

Cijena članstva na upit - pošaljite nam upit na mail info@culmena.hr!

 
 
 

SLJEDEĆA DOGAĐANJA

 

RADIONICA

"Projektiranje Pametne tvornice" (na engleskom)

 

28. lipnja 2023., 09:00, Westin, Zagreb

Transformacija tvornice u Pametnu tvornicu kompleksan je projekt kojemu treba pristupiti s velikim pažnjom u svakom koraku.

Na ovoj radionici sudionici će uz stručno vodstvo postaviti koncept Pametne tvornice, viziju cjelokupnog Projekta i usmjerenje za daljnje faze u procesu.

Radionica će se održavati na engleskom jeziku.

 
Saznajte više
 
 

WEBINAR

Pametne tvornice u praksi - 1.dio

 

14. lipnja 2023, 10:00h, Online - Zoom

Webinar je namijenjen tvrtkama koje zanima uključenje u projekt.

Vidimo se na Zoomu!

 
Prijava
 
 

Predstavljanje Projekta

Osim predstavljanja kroz koji će se iznijeti osnovne informacije o projektu ali i približiti inovativni koncept Pametnih tvornica, ovo će biti odlična prilika za networking poduzetnika, proizvodnih poduzeća te ostalih imena iz industrije na području Istarske županije i šire!

 

Više informacija uskoro!

 
 

Kontakt forma

 
 

*Ispunjavanjem ovog obrasca pristajem da se moj kontakt koristi za primanje novosti kroz mailove i newsletter.

 
 
 
 

Ako želite optimizirati vaše poslovanje i povećati efikasnost, obratite nam se s povjerenjem.

   Kontaktirajte nas

Sjedište

Maksimirska cesta 115,

10000 Zagreb

Adresa ureda

ZAGREB

Savska cesta 41, 15. kat,

10000 Zagreb

VARAŽDIN

Poslovni Centar MN 28

Međimurska ul. 26D

42000 Varaždin

Telefon

+385 01 5808 390

E-mail

info@culmena.hr

 

Culmena d.o.o, Zagreb, Maksimirska 115; OIB 72205564976;
Temeljni kapital: 20.000,00 Kn, uplaćen u cijelosti; Registarski sud: Trgovački sud u Zagrebu
MBS: 080490455; direktor: Nedeljko Štefanić
IBAN: HR3223600001101782054; SWIFT: ZABAHR2X, Zagrebačka banka d.d.