O projektu

Projekt „100 Pametnih tvornica“ pokrenut je u svibnju 2019. s ciljem stvaranja većeg broja pametnih tvornica kako bi se osigurala njihova pozicija na tržištu. Transformacija poduzeća omogućava se kroz metodologiju Culis koja je rezultat dugogodišnjeg iskustva u proizvodnji i rada na optimizaciji procesa. Ona se sastoji od Lean, Digitalne i Green transformacije. 

 

LEAN

Prvi korak transformacije koji osigurava optimizaciju i izvrsnost procesa te donosi brze rezultate kao što su povećanje produktivnosti, kraće vrijeme trajanja procesa, ušteda resursa, smanjenje troškova.

DIGITALIZACIJA

Omogućava dostupnost informacija, uvid u stanje procesa, transparentnu komunikaciju, jasne ciljeve i brže obavljanje posla. Fokus je na zaposlenicima koji koriste moderne tehnologije.

GREEN

Osim transformacije koja utječe na bolje poslovne rezultate, važno je voditi brigu i o optimalnom utrošku resursa, okolišu i društveno odgovornom poslovanju.

Projekt nije geografski ograničen pa u njemu mogu sudjelovati tvornice iz cijelog svijeta, no fokus je na područje Europske Unije. Također, veličina tvornice/tvrtke nije isključujući kriterij – u projekt se mogu uključiti male, srednje i velike tvrtke.

 

Ciljevi projekta

 • Poticanje tvrtki da razviju i koriste modele i tehnologije karakteristične za Pametne tvornice
 • Razvoj novih znanja i vještina zaposlenika koji će raditi u Pametnim tvornicama i Pametnim tvrtkama
 • Brža i efikasnija transformacija tvrtki koristeći Culis metodologiju
 

Tko se može uključiti u projekt

Projektu se mogu pridružiti proizvodne tvrtke - tvornice iz različitih područja djelovanja, bez obzira na veličinu.

 
 

PREDNOSTI ZA TVRTKE

Prednosti za tvrtke koje se uključe u projekt su brojne, a dio njih je u nastavku.

 • Poslovna i procesna transformacija poduzeća
 • Bolji financijski rezultati
 • Optimizacija procesa
 • Sistematizacija aktivnosti
 • Digitalizacija poslovnih procesa
 • Digitalizacija proizvoda
 • Velike uštede resursa (financijski, sirovine, ljudski resursi)
 • Postavljanje i praćenje  KPIeva, ciljeva poduzeća
 • Društveno odgovorno poslovanje
 • Certifikat „100 pametnih tvornica“
 

Dodatno, tvrtke mogu očekivati i brojne benefite za područja Prodaje i Marketinga, te za klijente i zaposlenike.

 

OČEKIVANI REZULTATI ZA TVRTKE

Tijekom i nakon transformacije, poduzeća mogu očekivati sljedeće rezultate:

 • Najmanje 10 do 30% veća produktivnost
 • Najmanje 25% veća energetska efikasnost
 • Najmanje 25% manje nesreća na radu
 • Najmanje 40% kraće trajanje proizvodnog ciklusa
 • Najmanje 40% manje rada
 • Najmanje 35% više dodane vrijednosti od prodaje novih digitaliziranih proizvoda i usluga
 

PARTNERI U PROJEKTU

Projekt transformacije tvornice u pametnu tvornicu je vrlo složen projekt koji zahtijeva ekspertizu u svim fazama transformacije. Iz tog razloga, odabrali smo najbolje stručnjake koji se uključuju projektu kao partneri. Partneri su iz područja:

 

IOT

Umjetna inteligencija

Robotika

Cyber-security

ERP

Obnovljivi izvori energije

Cirkularna ekonomija

Arhitektura

EU fondovi

 
Nokia

Nokia stvara tehnologiju koja pomaže svijetu da djeluje zajedno.

 

Kao pouzdan partner za kritične mreže, Nokia je predana inovativnosti i leadershipu na području tehnologije u mobilnim, fiksnim i cloud mrežama. Vrijednost se stvara pomoću intelektualnog vlasništva i dugoročnog istraživanja, koje vodi nagrađivani Nokia Bell Labs.

Pridržavajući se najviših standarda integriteta i sigurnosti, Nokia pomaže u građenju sposobnosti potrebnih za produktivniji, održiviji i inkluzivniji svijet.

Kao stručnjak za telekomunikacijske mreže, Nokia će projektu 100 pametnih tvornica pružiti veliko znanje o inovativnoj bežičnoj i žičnoj komunikaciji.

MICRO-LINK
IoT​

Tvrtka Micro-Link ekspert je za implementaciju komunikacijskih tehnologija za Industriju 4.0 i nudi širok portfelj IoT rješenja koje pametne tvornice koriste za optimizaciju procesa i povećanje učinkovitosti.

 

Micro-Link je ICT tvrtka specijalizirana za sistem integraciju u području bežičnih komunikacija s iskustvom od 29 godina uspješnog poslovanja. Djelatnost zasniva na konceptu pružanja cjelovitih rješenja korisnicima, objedinjujući široku paletu tehnološki naprednih proizvoda i komunikacijskih rješenja, kao i svih profesionalnih usluga potrebnih za implementaciju takvih sustava.

Lean Scheduling Europe
Planiranje proizvodnje

Stručnjaci iz Lean Scheduling Europe (LSE) su specijalizirani za rješavanje APS (Advance Planning and Scheduling) izazova. Njihovi uspješni regionalni i globalni projekti već više od 15 godina potvrđuju da je napredno planiranje proizvodnje sve važnije za proizvodne tvrtke.

 
Hrvatski Telekom

Hrvatski Telekom vodeći je pružatelj telekomunikacijskih usluga u Hrvatskoj, kako u segmentu privatnih tako i poslovnih korisnika.

 

Vizija Hrvatskog Telekoma, najvećeg privatnog investitora u digitalizaciju Hrvatske, je ostvariti održiv i profitabilan rast kompanije povezujući sve u zemlji s prilikama koje pruža digitalizacija te omogućiti ljudima da svoj život učine boljim. U svojem poslovnom segmentu Hrvatski Telekom omogućuje tvrtkama svih veličina digitalnu transformaciju poslovanja, pružajući im suvremene i korisničkim potrebama prilagođene ICT i Cloudusluge. U sklopu projekta „100 Pametnih tvornica“ Hrvatski Telekom pokriva sljedeće segmente za pametne tvornice: IoT PaaS  tj. Iot Platform as a Service (IoT Platforma Hrvatskog Telekoma rješava sve vaše izazove u kreiranju vaših profesionalnih IoT rješenja), IaaS (naša IaaS infrastrukturne usluge i rješenja omogućit će vam obavljanje poslovnih aktivnosti uz maksimalnu sigurnost i dostupnost), SaaS (SaaS rješenja u našoj ponudi omogućit će vam optimalnu dijeljenu infrastrukturu za vaš softver; naš Manufacturing Execution System izvrstan je primjer kako možete krenuti u digitalizaciju svoje proizvodnje) te IP/IT Security usluge (u području IT sigurnosti naši domenski stručnjaci pružit će vam sveobuhvatne usluge kako bi digitalna transformacija proizvodnje bila provedena po najvišim sigurnosnim standardima) te on-premise instalacije na vašoj lokaciji. Naši su IT stručnjaci spremni u svakom trenutku analizirati vašu postojeću infrastrukturu te u skladu s vašim poslovnim potrebama sugerirati vam adekvatno rješenje skrojeno po mjeri.

Purić
Robotizacija i Automatizacija

Damko je brand pod tvrtkom Purić d.o.o. Razvija i nudi proizvode i usluge na području: 

- Automatizacije
- Digitalizacije
- Robotike
- Optičke kontrole kvalitete.

 

Jedinstvena rješenja koja Damko nudi svojim klijentima su: 

- Automatizirane proizvodne linije ili njihov dio
- Digitalizirani procesi
- Prodaja i ugradnja robotskih ruku
- SMART rješenja u industriji. 

 

Iskustvo projektnog tima na području digitalnih rješenja je dulje od 20 godina. 1991. godine tvrtka je registrirana kao Purić d.o.o., a od 2018. godine priključio joj se Damko - tim profesionalaca na području automatizacije, digitalizacije i robotike. 

Communiter Ad Decus
Product design & manufacturing, Inventor professional, AutoCAD

Tvrtka COMMUNITER AD DECUS d.o.o. (C.A.D.) u Hrvatskoj i zemljama EU djeluje već 15 godina. Od samog početka djelatnost je usko vezana uz Autodesk-ova programska rješenja.

 

Autodesk, kao vodeći svjetski proizvođač softverskih rješenja za strojarstvo, arhitekturu i građevinarstvo prepoznat je kao idealan partner za moderna tehnološka rješenja čijom primjenom se korisnicima osigurava povećanje konkurentnosti, stvaranje inovativnih ideja i uštede kako vremena tako i novca. Zahvaljujući ulaganjima i rezultatima, Autodesk je CAD nagradio titulom GOLD partnera.

 

Autodesk pomoću svojih poznatih rješenja AutoCAD, Inventor te Fusion 360 strojarskim poduzećima osigurava izradu kvalitetnih digitalnih prototipova i upravljanje tehničkom dokumentacijom radi vizualizacije, simulacije i analize realnih uvjeta digitalnih modela u cjelokupnom proizvodnom procesu.

 

Stručni tim sastoji se od stručnjaka s višegodišnjim iskustvom u korištenju Autodesk rješenja te konzultiranju poduzeća kako što učinkovitije obavljati radne zadatke, skratiti vrijeme izrade te unaprijediti tehnološke i proizvodne procese.

BeeIN

BeeIN je slovenski mrežni operater, fokusiran na digitalizaciju industrijskih vertikala poput električne energije, logistike i proizvodnje.

 

Tvrtka je osnovana iz strasti prema telekomunikacijskoj tehnologiji i iz uvjerenja da je to ključna komponenta održive budućnosti tih industrija. BeeIN 5G filozofija povezuje, kao enabler, najnovije tehnologije: AI, AR, IoT, MEC u industrijskim razmjerima. Čvrsto su uvjereni da se tržište SaaS aplikacija i Cloud-based alata, koji će personificirati digitalizaciju i održivu konkurentnost tih industrija, bazira na Connectivity-u.

Vjeruju u partnerske ekosustave, ne samo za implementaciju 5G-a na razini aplikacije, već i na razini infrastrukturne povezivosti.

Elproms Team
Smart and Connected Products
 
Impuls savjetovanje
EU fondovi
 
 
 

PRIDRUŽITE SE PROJEKTU!

Ako ste zainteresirani za uključivanje u projekt, molimo da nam se javite putem kontakt forme ili na info@culmena.hr.

 

Kontakt forma

 
 
 
 
 

WEBINAR ZA POTENCIJALNE PARTNERE U PROJEKTU

 

Webinar je namijenjen tvrtkama koje zanima uključenje u projekt kao Partner.

Pružit ćemo više informacija o projektu te prilikama i uvjetima za potencijalne Partnere.

Vidimo se!

 
Prijava
 
 

Ako želite optimizirati vaše poslovanje i povećati efikasnost, obratite nam se s povjerenjem.

   Kontaktirajte nas

Sjedište

Maksimirska cesta 115,

10000 Zagreb

Adresa ureda

Savska cesta 41, 15. kat,

10000 Zagreb

Telefon

+385 01 5808 390

E-mail

info@culmena.hr

 

Culmena d.o.o, Zagreb, Maksimirska 115; OIB 72205564976;
Temeljni kapital: 20.000,00 Kn, uplaćen u cijelosti; Registarski sud: Trgovački sud u Zagrebu
MBS: 080490455; direktor: Nedeljko Štefanić
IBAN: HR3223600001101782054; SWIFT: ZABAHR2X, Zagrebačka banka d.d.