Lean manadžment

Lean manadžment znači stvaranje veće vrijednosti za kupca korištenjem manje resursa.

Lean organizacija zna koje vrijednosti njihovi kupci zahtijevaju, te fokusira svoje ključne procese da kontinuirano dodaju vrijednost za kupca. Eliminacija gubitaka u cijelom procesu umjesto samo u određenim dijelovima sustava stvara procese u kojima je potreban manji ljudski napor, manje prostora, manje kapitala i manje vremena kako bi se izradio proizvod ili izvršila usluga. Lean menadžment značajno smanjuje mogućnost grešaka i zastoja u proizvodnji ili poslovanju u odnosu na tradicionalne poslovne sustave.

Lean menadžment najlakše je opisati kroz njegovih temeljnih pet načela:

1. Utvrditi vrijednost za kupca
2. Mapirati tok vrijednosti
3. Ostvariti protočnost procesa
4. Uspostaviti povlačenje, tj. „pull“ sustav
5. Težiti izvrsnosti eliminacijom gubitaka

Lean menadžment također definira 8 vrsta gubitaka: prekomjernu proizvodnju, škart, nepotrebne pokrete, nepotrebne zalihe, prekomjernu obradu, čekanje, transport i nedovoljno korištenje potencijala zaposlenika. Kako bi se eliminirali gubici, Lean menadžment koristi svoje alate kao što su: Kaizen, 5S, Kaikaku, Mapiranje toka vrijednosti, JIT, TPM i mnogi drugi. Upravo zbog sveobuhvatnosti svojih načela i alata, Lean menadžment idealan je za primjenu u proizvodnim i uslužnim poduzećima, kao i u tijelima državne i lokalne uprave i samouprave.

Što je Lean menadžment?

Lean menadžment, svjetski najpoznatiji koncept i filozofija za kontinuirano unapređenje poslovanja, procesa i zaposlenika uspješno se primjenjuje zbog svoje univerzalnosti u financijskim institucijama, metaloprerađivačkoj i elektroindustriji industriji, industriji lijekova, prehrambenoj industriji, školstvu, zdravstvu, turizmu , u javnoj upravi, građevini, uslugama… Lean filozofija u prvi plan stavlja principe: vrijednost koja se isporučuje klijentu, uklanjanje svih vrsta zastoja, čekanja i kašnjenja u procesima te težnja ka izvrsnosti. U središtu Lean metodologije su procesi i postizanje izvrsnosti procesa.

Tko sve primjenjuje Lean menadžment?

Vrhunska poduzeća u svijetu poput Coca-Cole, Nestle-a, Boeinga, GE, Airbus-a, Klinike Mayo, Bank od America, primjenjuju Lean. Hrvatska poduzeća koja su prepoznala snagu i prednosti Lean-a su: Raiffeisen banka, Hrvatski telekom, Pliva, Podravka, Končar energetski transformatori, Eko Međimurje, Končar, Assa Abloy Metalind, KBC Zagreb i mnogi drugi.

Koji su to Lean alati?

• Lean 5S, vizualni menadžment
• Lean menadžment, mapiranje procesa, Kaizen
• Lean prodaja i nabava • Lean leadership, Kaizen
• Lean ured, mapiranje procesa, vizualni menadžment

Što se događa kada se primjenjuje Lean?

Dosadašnja iskustva primjene Lean principa i alata u poduzećima pokazala su da se njegovom primjenom vrlo brzo smanjuju troškovi poslovanja i zalihe, povećava se zadovoljstvo kupca, zaposlenici su motiviraniji za rad, skraćuje se vrijeme proizvodnje, pružanja usluge i isporuke proizvoda i usluga…

Rezultati poduzeća koja primjenjuju Lean menadžment?

Povećana produktivnost – Boeing Medtronic Xomed – 36%/20%
Skraćenje ciklusa proizvodnje – Airbus – 36%, Medtronic Xomed – 70%, GE – 68%
Skraćenje izmjene alata – Coca-Cola – 67%
Smanjenje broja ozljeda na radu – Nestle – 63%

Moglo bi vas zanimati

Industrija 4.0

Prijavite se za GALP konferenciju

7. GALP konferencija - Lean i digitalna transformacija industrije i usluga: prilike i izazovi.

Prijavite se
Newsletter prijava

Newsletter prijava

Prijavite se na našu mailing listu i primajte obavijesti o našim konferencijama, događajima, edukacijama, projektima i posebnim pogodnostima.

Vaša prijava je bila uspješna!