Industrija 4.0

Prilika za modernizaciju i digitalizaciju industrije Republike Hrvatske.

Industrija 4.0 predstavlja strateški pristup povezivanja sustava baziranih na internet tehnologiji s ciljem uspostave komunikacije između strojeva, ljudi, proizvoda i poslovnih sustava. Pojam Industrije 4.0 predstavljen je prvi puta 2011. godine na svjetskoj izložbi industrijske tehnologije “Hannover Messe” a u sklopu njemačke industrijske strategije za razdoblje do 2020.

Glavni ciljevi su stvoriti pametne tvornice te digitalizirati poslovne i proizvodne procese kako bi se povećala sveukupna kvaliteta, smanjili troškovi proizvodnje i poslovanja te povećali fleksibilnost i učinkovitost proizvodnje. Zbog svojih univerzalnih principa Industrija 4.0 može se uspješno primijeniti i izvan proizvodnje i to u zdravstvu, upravi, obrazovnom sustavu. Na taj način smanjili bi se troškovi pružanja usluga, skratilo vrijeme trajanja uslužnog ciklusa te povećala učinkovitost energetskih sustava.

U sljedećih pet godina Europa planira uložiti preko 500 milijuna eura u razvoj Industrije 4.0 i digitalizaciju poslovanja.

Industrija 4.0 i digitalizacija poslovanja velika su prilika za hrvatsku industriju i društvo u cjelini kako bi se ubrzano započelo sa zamjenom postojećih sustava Industrije 2.0 i Industrije 3.0 kibernetsko-mehaničkim sustavima Industrije 4.0. Poduzeća u Hrvatskoj trebaju u svoje strategije ugraditi prelazak na Industriju 4.0 te pozicioniranje na novom tržištu Europske unije i svijeta za razdoblje do 2020. godine. Promjene koje dolaze prilika su za hrvatsku industriju, gospodarstvo i društvo u cjelini koju se svakako treba iskoristiti jer će posljedice u suprotnom biti zaostajanje društva, propadanje poduzeća i industrijskih grana, siromaštvo i izolacija.

Culmena je među prvim poduzećima u Hrvatskoj prepoznala važnost Industrije 4.0 za industriju te je razvila svoju metodologiju za tranziciju poduzeća i industrijskih grana. Kroz kontinuirane edukacijske seminare i dvije konferencije (Lean spring summit, Green and Lean proizvodnja) okuplja industrijska poduzeća i zajedno s njima razrađuje originalnu hrvatsku metodologiju za prelazak na Industriju 4.0.

Predstavnik Culmene od rujna 2016. kontinuirano sudjeluje na svim sastancima i konferencijama o Industriji 4.0 koji se organiziraju pod pokroviteljstvom Europske unije. Culmena je preko svojih predstavnika sudjelovala i u izradi Nacionalne platforme za digitalizaciju hrvatske industrije: DIGIMP 2020-Industrija za budućnost.

Culmena pruža sve potrebne konzultantske usluge menadžmentu najjačih hrvatskih kompanija u digitalizaciji proizvodnje, usluga i poslovanja.

Moglo bi vas zanimati

Lean manadžment

Prijavite se za GALP konferenciju

7. GALP konferencija - Lean i digitalna transformacija industrije i usluga: prilike i izazovi.

Prijavite se
Newsletter prijava

Newsletter prijava

Prijavite se na našu mailing listu i primajte obavijesti o našim konferencijama, događajima, edukacijama, projektima i posebnim pogodnostima.

Vaša prijava je bila uspješna!