Digitalizacija poslovanja

Industrija 4.0 predstavlja strateški pristup povezivanja sustava baziranih na internet tehnologiji s ciljem uspostave komunikacije između strojeva, ljudi, proizvoda i poslovnih sustava. Pojam Industrije 4.0 predstavljen je prvi puta 2011. godine na svjetskoj izložbi industrijske tehnologije “Hannover Messe” a u sklopu njemačke industrijske strategije za razdoblje do 2020. Glavni ciljevi su stvoriti pametne tvornice te digitalizirati poslovne i proizvodne procese

kako bi se povećala sveukupna kvaliteta, smanjili troškovi proizvodnje i poslovanja te povećali fleksibilnost i učinkovitost proizvodnje. Zbog svojih univerzalnih principa Industrija 4.0 može se uspješno primijeniti i izvan proizvodnje i to u zdravstvu, upravi, obrazovnom sustavu. Na taj način smanjili bi se troškovi pružanja usluga, skratilo vrijeme trajanja uslužnog ciklusa te povećala učinkovitost energetskih sustava.

U sljedećih pet godina Europa planira uložiti preko 500 milijuna eura
u razvoj Industrije 4.0 i digitalizaciju poslovanja.

Industrija 4.0 i digitalizacija poslovanja velika su prilika za hrvatsku industriju i društvo u cjelini kako bi se ubrzano započelo sa zamjenom postojećih sustava Industrije 2.0 i Industrije 3.0 kibernetsko-mehaničkim sustavima Industrije 4.0. Poduzeća u Hrvatskoj trebaju u svoje strategije ugraditi prelazak na Industriju 4.0 te pozicioniranje na novom tržištu Europske unije i svijeta za razdoblje do 2020. godine. Promjene koje dolaze prilika su za hrvatsku industriju, gospodarstvo i društvo u cjelini koju se svakako treba iskoristiti jer će posljedice u suprotnom biti zaostajanje društva, propadanje poduzeća i industrijskih grana i izolacija.

Želite li unaprijediti Vaše poslovanje?