KonferencijeProjekt
U Lovranu se 4. i 5. lipnja 2019. godine održala 5. Lean Spring Summit konferencija u organizaciji tvrtke Culmena koja je ujedno proslavila i 15 godina poslovanja te Fakulteta strojarstva i brodogradnje.

Glavna tema konferencije bila je Pametna tvornica kao najvažniji proizvod četvrte industrijske revolucije, a događanje je otvorila državna tajnica Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, gđa Spomenka Đurić, koja je izjavila da je Hrvatska u početnoj fazi digitalne transformacije što se vidi iz činjenice da 44% ljudi u Europskoj uniji nije digitalno pismeno.

Direktorica Culmene, gđa Anja Štefanić, predstavila je rebranding poduzeća povodom 15 godina te strategiju za nadolazeće razdoblje u kojem se očekuje 60% rasta poslovanja te širenje na nova međunarodna tržišta. Također je izjavila kako promjene u poslovnom svijetu dolaze samo ako promjene krenu od nas samih.

Projekt „100 pametnih tvornica“ koji je predstavljen 14. svibnja u hotelu Westin, prof.dr.sc. Nedeljko Štefanić detaljno je predstavio sudionicima konferencije iz privatnog i javnog sektora koji su izjavili kako su spremni biti dio promjena koje su Hrvatskoj potrebne.

Poseban gost konferencije bio je izvršni direktor Ureda za međunarodne programe sa University of Missouri-St. Louis, g. George T. Sipos, koji je predstavio svoje iskustvo Lean kulture dok je radio u automobilskom gigantu Toyota Motor Corporation.

U popodnevnom dijelu događanja održana je panel diskusija na temu „Kako dostići 100 pametnih tvornica u Hrvatskoj?“ (Moderator: Petar Gregurić, FSB) u kojoj su sudjelovali državna tajnica, gđa Đurić, savjetnik ministra iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava, g. Novosel, predsjednik Hrvatske gospodarske komore Varaždin, g. Gložinić, predstavnik Zagrebačke županije, g. Kokot, direktor i član Uprave tvrtke Purić, g. Kovačević te prof.dr.sc. Veža s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu. Zaključak panela je da Hrvatska ima znanja i potencijala implementirati 100 pametnih tvornica, a pri tome je na raspolaganju metodologija Culis kojom se poduzeća mogu uspješno digitalno transformirati u roku od 18 do 24 mjeseca.

Slijedila je radionica „Kako provesti digitalnu transformaciju Vašeg poduzeća?“ gdje je voditelj projekta „100 pametnih tvornica“, prof.dr.sc. Štefanić, vodio prisutne kroz proces digitalizacije individualnim savjetima, a prisutni su imali priliku čuti i predavače iz poduzeća Assa Abloy, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Purić, Spectre i TEH-CUT. Rezultat radionice su šest vrlo vrijednih inovativnih projekata koji imaju potencijala financirati se iz nadolazećih EU programa.

Drugi dan konferencije su predstavljeni znanstveni radovi u kojima su prikazani rezultati istraživanja na području primjene digitalnih tehnologija (paperless proizvodnja, machine learning, digitalni lean, automatizacija poslovnih procesa, umjetna inteligencija) u prozvodnim i uslužnim poduzećima. Posebna vrijednost znanstvenih radova je da imaju visoku razinu primjenjivosti u realnim uvjetima, a isti će se početi primjenjivati u projektu „100 pametnih tvornica“.

Događanje je završilo radionicom „Smart savings for a productive workplace“ koju je vodila gđa Adina Burca, Key Account Manager iz tvrtke Essity. Sudionici su predstavili svoje radove, a najbolji od njih je nagrađen.

Opći zaključak sudionika konferencije je da je ispunila njihova očekivanja te se očekuje vrlo brza primjena projekta „100 pametnih tvornica“. Prvi rezultati bit će predstavljeni na 9. GALP konferenciji koja će se održati 22. studenog 2019. godine u Zagrebu, u hotelu Westin.

Svi koji nisu prisustvovali konferenciji, a žele biti dio projekta “100 pametnih tvornica” pozivamo da se jave na stella.sinko@culmena.hr.

Uspjehu konferencije su posebno doprinijeli sponzori Kraš, Klimaoprema, Purić (Damko) i Tork.

Medijska popraćenost događanja:  LIDER

Odgovori

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment