Digitalni dan 2018: Zemlje članice EU obvezale se na zajednički rad na digitalnoj fronti

 

U Bruxellesu je 10. travanja 2018. održan Digitalni dan. Ovaj jednodnevni događaj okupio je visoke predstavnike, ministre, predstavnike zemalja EU, industrije, akademije i civilnog društva kako bi se potaknula suradnja u području digitalnih tehnologija i telekomunikacija. Događaj je organiziran od strane Europske komisije pod bugarskim predsjedanjem Vijeća Europske unije.

Na poziv organizatora, pozvan sam da sudjelujem u radu Digitalnog dana 2018 kao predstavnik akademske zajednice i visoki predstavnik Republike Hrvatske za nacionalnu platformu za digitalizaciju industrije pod nazivom DIGIMP2020 – Industrija za budućnost.

 

Na Digitalnom danu 2018. održane su sesije o nizu ključnih tema,

uključujući 5G, Umjetnu inteligenciju, Blockchain,

eZdravlje i Digitalno istraživanje.

 

Važno je za napomenuti da Europska komisija već financira nekoliko uspješnih projekata u ovim tematskim područjima, a lista projekata se može pogledati OVDJE.

Za vrijeme Digitalnog dana 25 zemalja EU potpisalo je deklaraciju o suradnji na području umjetne inteligencije (Deklaracija u PDF-u), a 22 zemlje EU potpisale su deklaraciju o uspostavi Europskog partnerstva za blokchain (Deklaracija u PDF-u). S druge strane objavljen je i EU radar inovacija, online alata koji pruža jednostavan pristup inovacijama podržanim EU fondovima ali i inovatorima koji stoje iza njih.

 

Nažalost, Republika Hrvatska nije potpisala nijednu deklaraciju. Nisam se osjećao dobro kad sam shvatio da nema predstavnika Republike Hrvatske na potpisivanju Sporazuma, a i CEO tvrtke Gauss, gospodin Ivan Lozančić bio je izrazito tužan i žalostan zbog ove situacije.

 

Zamoljen sam od strane potpredsjednika Europske komisije gosp. Andrusa Ansipa i europske povjerenice za digitalno gospodarstvo i društvo, gospođe Mariye Gabriel da posredujem kod naše Vlade da se i naša zemlja priključi potpisivanju ovih sporazuma.

 

Po povratku u Zagreb, od srijede do petka, sam sudjelovao u pregovorima o našem pristupanju Sporazumima iz Brussela. Donesena je pozitivna odluka te će predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja te Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta vrlo brzo pristupiti potpisivanju Sporazuma.

 

Detalji o događajima s Digitalnog dana, kao i prezentacije,

bit će predstavljeni na 4. Lean Spring Summitu koji će se

održati u Opatiji od 24.-25. svibnja 2018.

Odgovori

Your email address will not be published.

Post comment