Digitalizacija europske industrije – izvještaj sa stakeholder foruma u Parizu

 

U Francuskoj je 27. i 28. ožujka održan 2. stakeholder forum koji je okupio preko 300 sudionika iz svih zemalja Europske unije, a predstavljeni su dosadašnji rezultati Digitalizacije europske industrije te Vizija europske industrije za 2030. godinu.

 

U dijelu programa o Nacionalnim inicijativama za

digitalizaciju industrije predstavljeni su rezultati Njemačke,

Francuske, Austrije, Danske, Španjolske, Italije, Litve,

Nizozemske i Hrvatske.

 

Republika Hrvatska je imala svoj štand na kojem sam kao visoki predstavnik hrvatske nacionalne inicijative za digitalizaciju industrije pri Europskoj komisiji, predstavio platformu za digitalnu transformaciju industrije pod nazivom DIGIMP2020 – Industrija za budućnost. Predstavljeni su i rezultati hrvatske industrije na području Industrije 4.0 i poduzeća Rimac Automobili, Gauss, Končar Energetski transformatori, Feroimpex, Tremax, Teh-Cut i drugi.

Na forumu je potpisan partnerski ugovor o osnaživanju međusobne suradnje tri asocijacije: Big Data Value Association (BDVA), European Factories of the Future Research Association (EFRA) te Alliance for the Internet of Things Innovation (AIOTI).

 

Pozivaju se i hrvatska poduzeća da se priključe navedenim institucijama i sudjeluju u europskim projektima digitalizacije industrije za koje su predviđaju financijska sredstva u iznosu 5 milijardi eura za razdoblje 2016. – 2020.

 

Posebna pažnja na 2. stakeholder forumu posvećena su Digitalizacijskim inovacijskim HUB-ovima, Digitalnim Industrijskim platformama te standardizaciji.

U svom izlaganju, Dr. Max Lemke je pozvao sve zemlje Europske unije da se uključe u izradu okvirnog financijskog programa za digitalizaciju europske industrije za razdoblje 2021.- 2027. kojim će biti postavljeni programski i financijski okviri za sljedećih sedam godina. Očekuje se da se i Republika Hrvatska uključi u izradu ovog važnog dokumenta koji treba biti dovršen do kraja svibnja ove godine.

 

Detalji i prezentacije s ove konferencije bit će predstavljeni na

4. Lean Spring Summitu koji će se održati u Opatiji od 24.-25. svibnja 2018.

Odgovori

Your email address will not be published.

Post comment